Binnenstadfonds concept

Een fonds vóór en dóór ondernemers

In 2019 is in Nijmegen het Binnenstadfonds van start gegaan. Het Binnenstadfonds is een fonds vóór en dóór ondernemers. Met het fonds kunnen gezamenlijke activiteiten ook gezamenlijk bekostigd worden.

Hoe?

Iedere ondernemer draagt bij via een door de gemeente opgelegde verplichte heffing (in de vorm van een reclamebelasting). De opbrengst vormt de basis voor het fonds.

unnamed (1)

Waar?

Het fonds zal in eerste instantie in een afgebakend deel van de binnenstad actief zijn. Als het een succes wordt, kunnen we samen beslissen om het gebied uit te breiden.

Hoeveel?

Met het fonds kunnen de kosten wat eerlijker verdeeld worden, doordat het tarief gekoppeld wordt aan de WOZ-waarde van de pand waar je in onderneemt. De grotere ondernemingen gaan dus wat meer bijdragen dan de kleinere. De heffing zal voor alle ondernemers gelden, waardoor de kosten niet langer alleen terecht komen bij een kleinere groep.

Moet ik nu meer betalen?

Dat hangt er vanaf. Als je nu al lid bent van een straatorganisatie die bijvoorbeeld de kerstverlichting organiseert en je daarvoor contributie betaalt, dan ga je straks niet dubbel betalen. Die verlichting wordt betaald uit het fonds. Als straat kun je samen beslissen om van die contributie andere dingen te doen of misschien de contributie iets te verlagen. Draag je nu nog niets bij via een lidmaatschap en contributie? Dan betekent de invoering van dit fonds voor jou wel een lastenverzwaring. Maar bedenk dan dat we veel meer kunnen doen nu, omdat iedereen meedoet.

Hoeveel?

In 2019 zal de sfeervolle kerstversiering in de binnenstad uit dit fonds betaald worden. Ook komt er een activiteitenbudget waar je met je straatorganisatie een beroep op kunt doen. Zit jij in een gebied waar nog geen straatorganisatie actief is? Stem dan af met een aantal ondernemers in je directe omgeving en neem contact op met de binnenstadmanager om de mogelijkheden te bespreken.

Wil je advies en tips voor (het opzetten van) je straatorganisatie? Neem dan contact op met Maarten Mulder.

Anti-Graffiti

Initiatiefnemer André Toonen heeft muurschilderingen gerealiseerd op de Scheidemakershof. Dit project kon gerealiseerd worden door een bijdrage van bewoners, gemeente en het Binnenstadfonds.

PARK[ing] Day

De Bloemerstraat heeft met een bijdrage uit het straatbudget van het Binnenstadfonds dit jaar weer de PARK[ing] Day georganiseerd.

Dit jaar werd op zaterdag 15 juni 2019, na het succes van vorig jaar, voor de tweede keer PARK[ing] Day georganiseerd. Dit event is bedoeld om de Bloemerstraat te promoten en de diversiteit in de straat te vieren. Parkeerplekken in de Bloemerstraat worden tijdelijk getransformeerd tot inspirerende mini parkjes waar ruimte was voor muziek, food, workshops en meer. De organisatie, een gedeelte van de programmering en promotie is verzorgd door Seinpost en de ondernemers. De ondernemers hebben daarbij ook zelf en vooral gezamenlijk gezorgd voor hun eigen activiteiten, programmering, versnaperingen en promotie.

Ondersteuning Big Draw 2019

70 winkels hebben meegedaan en hun ramen beschikbaar gesteld aan een kunstenaar. Het Binnenstadfonds heeft bijgedragen in de realisatie van de ramenroute met extra activiteiten.

https://www.thebigdrawnijmegen.nl/

Huis van Sinterklaas

Ook dit jaar ondersteunt Huis voor de Binnenstad weer het Huis van Sinterklaas. Hierover later meer.

Winterweken

De Nijmeegse winterweken keren terug. Later meer.

Citydressing

Tijdens de vierdaagsefeesten zijn aan de spankabels op verschillende plaatsen in de stad feestelijke banieren opgehangen om alle bezoekers welkom te heten. De vierdaagsefeesten hebben de banieren ter beschikking gesteld en het in- en uithangen is gefinancierd vanuit het Binnenstadfonds.

Feestverlichting

Dit jaar zal de kerstdecoratie in de binnenstad gefinancierd worden vanuit het Binnenstadfonds.

We streven ernaar de hele binnenstad een sfeervolle uitstraling te geven. Ieder jaar zal er geïnvesteerd worden in onderhoud en uitbreiding.

Zo is dit jaar een groot deel van de armaturen en de bekabeling volledig gerenoveerd. Er komt een uitbreiding langs de Veerpoorttrappen om een verbinding te maken tussen Waalkade en binnenstad. Op de Waalkade zelf komen bij de terrassen nieuwe armaturen in de lichtmasten. Langs Kelfkensbos komen nieuwe kroonluchters aan de lichtmasten die de oude gevelarmaturen vervangen. Deze komen ook in de Hertogstraat in plaats van de straatarmaturen omdat daar sinds deze zomer vaste verlichting boven de straten hangt. Ten slotte worden de bomen op het Mariënburgplein van verlichting voorzien.