Ondernemers helpen vluchtelingen! Help jij mee?

De gemeente Nijmegen is druk bezig met de noodopvanglocaties in de stad waar vluchtelingen worden opgevangen. Veel andere organisaties dragen al een steentje bij of gaan dat doen zoals Bindkracht10, woningcorporaties en heel veel vrijwilligers. Rondom de opvang is én blijft namelijk veel nodig! Denk aan: vrijwilligers, verhuizers, kleding maar ook andere benodigde basics voor op de locaties. Help je mee?

Lees hieronder hoe jij kunt helpen:

Word vrijwilliger

Je kunt hulp aanbieden in de vorm van (groeps)vrijwilligerswerk. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld gastpersonen en verhuizers nodig. Wil je meer informatie? Kijk op de website van Bindkracht10.

Vragen? Mail naar oekraine@bindkracht10.nl.

Bied spullen of diensten aan

Wil je spullen en/of diensten aanbieden? Of heb je vragen over hulp bieden rondom de noodopvang in Nijmegen? Kijk op de website van de gemeente voor antwoorden op veelgestelde vragen.

Heb je alsnog een vraag? Stuur dan een e-mail naar oekraine@nijmegen.nl.

Help een vluchteling aan werk

Het Werkbedrijf is het informatie- en coördinatiepunt voor werkactiviteiten voor Oekraïners. De gemeenten in het Rijk van Nijmegen hebben afspraken gemaakt met het Werkbedrijf waar het gaat om het aan werk helpen van vluchtelingen die dat willen. Vanzelfsprekend kunnen zij hen hiertoe niet verplichten en het Werkbedrijf zal de Oekraïners zodoende niet actief bemiddelen. Daarbij komt dat er tot nu toe erg weinig Oekraïners zich hebben gemeld om te gaan werken. De traumatische ervaringen zijn nog vers.

Wil je met jouw bedrijf of organisatie werk aanbieden voor vluchtelingen? Dan kun je contact opnemen met Robert Vermeij van het Werkbedrijf via r.vermeij@wbrn.nl of bellen naar +31 (0)6 – 25 10 44 58. Robert is coördinator om de vragen en aanbiedingen van organisaties te bundelen en de verbintenis tot stand te brengen.

Voor ondernemers die Oekraïense vluchtelingen aan werk willen helpen én voor Oekraïners die bij bedrijven/instellingen willen en kunnen werken dient het volgende op orde te zijn:

  • De Oekraïner/vluchteling zal minimaal twee werkdagen vóór aanvang van het werk aangemeld moeten zijn bij het UWV (door de werkgever). Dit kan middels een meldingsformulier;
  • Hij of zij zal in bezit moeten zijn van een BSN nummer;
  • Voor het aanbieden van een arbeidsovereenkomst en het uitbetalen van het salaris gelden vervolgens de regels op basis van het Nederlandse arbeidsrecht;
  • De vluchtelingen mogen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst, niet op basis van zelfstandige arbeid;
  • Het niet melden of niet melden van de juiste informatie op het formulier, kan leiden tot boetes op basis van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV);
  • De administratieve procedures en het papierwerk, o.a. het verkrijgen van een verblijfsdocument, zal na-ijlen. In verband daarmee luidt het advies zo snel als mogelijk een melding te doen met de beschikbare informatie en deze melding aan te vullen zodra de definitieve verblijfsdocumenten ontvangen zijn.

Alles op orde? Neem contact op met Robert Vermeij.

Blijf op de hoogte

Via de Facebook en Instagram van de gemeente Nijmegen blijf je op de hoogte van wat er nodig is aan hulp rondom de locaties en wat er speelt in de stad.