Binnenstadfonds

Een fonds vóór en dóór ondernemers

In 2019 is in Nijmegen het Binnenstadfonds van start gegaan. Het Binnenstadfonds is een fonds vóór en dóór ondernemers. Met het fonds kunnen gezamenlijke activiteiten ook gezamenlijk bekostigd worden.

Hoe?

Iedere ondernemer draagt bij via een door de gemeente opgelegde verplichte heffing (in de vorm van een reclamebelasting). De opbrengst vormt de basis voor het fonds.

unnamed (1)

Waar?

Het fonds zal in eerste instantie in een afgebakend deel van de binnenstad actief zijn. Als het een succes wordt, kunnen we samen beslissen om het gebied uit te breiden.

Hoeveel?

Met het fonds kunnen de kosten wat eerlijker verdeeld worden, doordat het tarief gekoppeld wordt aan de WOZ-waarde van de pand waar je in onderneemt. De grotere ondernemingen gaan dus wat meer bijdragen dan de kleinere. De heffing zal voor alle ondernemers gelden, waardoor de kosten niet langer alleen terecht komen bij een kleinere groep.

Wat?

Naast een trekkingsrecht voor samenwerkende straten wordt het budget ingezet voor een aantal collectieve aangelegenheden zoals:

  • Aanpak van Graffiti
  • Citydressing
  • Huis van Sinterklaas
  • Winterweken
  • Kerstverlichting

Bekijk wat er de afgelopen jaren gerealiseerd is:

Straatorganisaties

Wil je advies en tips voor (het opzetten van) je straatorganisatie? Neem dan contact op met Maarten Mulder.