Zero Emissiezone Stadslogistiek (ZES)

Alle nieuwsberichten over zero-emissiezone

In de Nederlandse steden rijden steeds meer vrachtwagens en bestelauto’s. Als we hier niks aandoen leidt dat tot meer uitstoot van schadelijks stoffen (emissie) en kan ten koste gaan van de gezondheid, leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in steden. In 2014 heeft gemeente Nijmegen al een convenant gesloten om de stedelijke logistiek efficiënter en duurzamer te maken: de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek (ZES). Dus misschien weet je al dat de binnenstad per 1 januari 2025 een zero-emissiezone wordt.

Op deze pagina vind je alle informatie en nieuwsberichten hierover.

Een van de centrale actiepunten is het realiseren van de zero-emissiezones voor stadslogistiek vanaf 2025. Om de ondernemers hierop voor te bereiden heeft de raad in 2020 in het uitvoeringsprogramma ‘Op weg naar een gezonde luchtkwaliteit’ de zones vastgesteld:

  • In de binnenstad ‘binnen singels’
  • Het nieuw te ontwikkelen ‘Hof van Holland’
  • Voor de campus ‘Heijendaal’ 
Zero-emissie stadslogistiek (ZES)

Dit betekent dat in die gebieden vanaf 2025 in principe alleen nog emissievrije logistieke voertuigen mogen rijden (elektrisch en waterstof). Dit heeft gevolgen voor de bevoorrading van winkels en horeca, maar denk ook aan vuilniswagens, glazenwassers, klusbedrijven, pakketbezorgers voor particulieren, veegwagens, opbouw markt en ga zo maar door.

Er is wel een landelijke overgangsregeling afgesproken voor relatief ‘schone’ voertuigen waar nu nog geen of onvoldoende alternatieven voor zijn. Benieuwd naar de overgangsregeling? Bekijk de afbeelding Toegang tot zero emissie zones voor vracht- en bestelauto’s.

Op weg naar ZES
Op de website opwegnaarzes.nl zijn de landelijke ontwikkelingen te volgen, worden voorbeelden gedeeld van elektrische logistiek.

Zero-emissie stadslogistiek (ZES)

Lees alle nieuwsberichten

Er komen dus veranderingen aan. Om jou als ondernemer hier op voor te bereiden vind je op deze pagina alle actuele nieuwsberichten.

Wil je niks missen? Meld je dan ook aan voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Zero-emissiezones voor Stadslogistiek: wat zijn jouw wensen en behoeften?

Vanaf 1 januari 2025 zijn er in Nijmegen drie Zero-emissiezones voor Stadslogistiek: in het centrum van Nijmegen, rondom Heijendaal en het Hof van Holland. Dit heeft gevolgen voor jou als…

Nieuwe subsidie elektrische laadpalen voor ondernemers

Vanaf 1 september 2022 kunnen Nijmeegse ondernemers subsidie aanvragen voor maximaal 3 oplaadpalen. Met deze subsidie wil de gemeente Nijmegen het overstappen naar elektrisch vervoer gemakkelijker maken en de luchtkwaliteit…

Steeds meer bedrijven en organisaties maken de overstap naar een elektrisch wagenpark

De Nijmeegse binnenstad wordt in 2025 een Emissievrije zone waardoor binnenstadondernemers op korte termijn hun bestelwagen(s) moeten vergroenen. De aanschafkosten van elektrische bestelbussen zijn nog hoog maar in onderhoud en…

Subsidie op de aanschaf van emissieloze bedrijfsauto’s

Zoals je misschien weet, wordt de binnenstad van Nijmegen per 2024 een zero emissie zone. Daarom mogen vanaf 2025 geen logistieke voertuigen op fossiele brandstoffen meer rijden in de binnenstad…