Categorie: Kunstgalerie

Stichting UNIT Academie in Nijmegen bestaat uit een atelier en een winkel. 
Het UNIT Atelier biedt mensen met beeldend talent een mogelijkheid om zich beeldend en persoonlijk verder te ontwikkelen. Het UNIT Atelier richt zich op personen vanaf 21 jaar die vastgelopen zijn in samenleving en onderwijs. Het atelier begeleidt hen naar een volwaardige plek in de samenleving. De UNIT richt zich in het bijzonder op mensen met een vorm van autisme of aanverwante problematiek, met een normale of bovengemiddelde intelligentie en met talent voor en interesse in beeldende kunst en vormgeving. De deelnemers zijn op het moment van toelating minimaal 21 jaar en niet ouder dan 36 jaar. Het UNIT Atelier biedt een plek voor personen tot maximaal 40 jaar.

Ooit is Stichting UNIT Academie begonnen als een tweejarige dagopleiding, daarna is het een atelier geworden waar je terecht kan met een WMO indicatie dagbesteding.

Over LangeHezel46
Rond 1300 werd aan de huidige Lange Hezelstraat in Nijmegen een groot bakstenen dwarshuis gebouwd. 
Een ‘stadskasteel’ met torentjes en kantelen. De begane grond bestond uit één hoge zaal met stookplaatsen in de muren van de zijgevel. Het achterhuis had zijn ingang via het smalste deurtje van Nijmegen aan de Papengas. De ruimte ademt zoveel sfeer en geschiedenis dat het als vanzelf een ruimte voor kunst werd: expositieruimte, atelier en plek van ontmoeting voor kunstenaars, liefhebbers en infologen. 

 

Over Hettie Laarakker
Infoloog in de zorg, die van ontwerpen en bouwen houdt. Geboren aan de Oude IJssel, opgegroeid aan de Maas en wonend aan de Waal. Tussen steenfabrieken en hun schoorstenen ontstond mijn interesse voor architectuur en kunst. Ik was al jaren op zoek toen ik eind 2018 verliefd werd op de begane grond van een van de oudste bakstenen huizen in Nijmegen. Historisch erfgoed in de hipste winkelstraat van Nijmegen. 
Een ruimte om te koesteren en te bewaren, zodat ik hem weer kan doorgeven aan een volgende passant.

 

Ideële doelstelling
LangeHezel46 heeft een ideële doelstelling: opbrengsten worden ingezet om de middeleeuwse ruimte te behouden voor de oudste winkelstraat van Nederland. Het kunstaanbod levert hieraan een belangrijke bijdrage. Selectie van het aanbod gebeurt daarom zorgvuldig aan de hand van criteria passend bij LangeHezel46. 

Vanuit Nijmegen, de oudste stad van Nederland, toont, verkoopt en verhuurt Gallery 024 de meeste diverse, vernieuwende en moderne kunstwerken aan een breed publiek.

Door een intensieve samenwerking met hedendaagse kunstenaars biedt Gallery 024 een verrassende en constant wisselende collectie.

Wij nodigen u van harte uit om Gallery 024 te bezoeken en sta versteld van ons ontvangst, aanbod en mogelijkheden. Let’s inspire!

Namens team Gallery 024

Fabrikaat ontwikkelt  in samenwerking met kunstenaars en ontwerpers producten die ons opnieuw verbinden met de omgeving. Deze producten zijn direct te terug te vinden in het café, het gebouw en de winkel. Daarnaast organiseert Fabrikaat publieksprogramma naar aanleiding van het actuele onderzoek en wil het een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een duurzame en leefbare omgeving.

Ik vertrok vanuit de toen levende doctrine; de schilderkunst is dood. Nog steeds is het niet gemakkelijk hier een authentieke en originele weg te bewandelen; het zal niet anders dan in kleine stapjes en met kleine ontdekkingen kunnen geschieden.

Kunst nodigt uit om het onbekende te verkennen, werkt als kritische spiegel, en creëert nieuwe vergezichten. Door het programmeren van experimentele en geëngageerde actuele kunst wil POST een generator zijn die aanzet tot een zelfstandige, creatieve en open denkwijze. Platform POST werkt vanuit vier pijlers: engagement, experiment, samenwerking en talentontwikkeling. POST verbindt en stimuleert de ontwikkeling van opkomende kunstenaars, curatoren en schrijvers. Enerverende kunstproducties die een krachtig visueel en inhoudelijk spanningsveld genereren zijn het uitgangspunt. Tentoonstellingen, performances, educatieve activiteiten, lezingen en gesprekken maken van POST een presentatie-instelling, een ontmoetingsplek, broedplek, en klankkamer voor een breed en met name jong publiek. Tegendraadse nieuwsgierigheid vormt de spil waar makers en bezoekers elkaar vinden. Het is niet toevallig dat POST is ontstaan in Nijmegen met haar rijke emancipatorische traditie. In samenwerking met verschillende culturele organisaties en podia in het stedelijk gebied Arnhem-Nijmegen, en een discursief programma, wil POST het (inter)nationale gesprek over kunst en cultuur inhoudelijk aanjagen.

Uitgaan en thuiskomen

Bij De Opstand kun je uitgaan maar ook heel goed thuiskomen. In de namiddag gezellig borrelen met vrienden en collegas of lekker met een kop thee en een boek in je eentje. ’s Avonds onder het genot van een drankje en een hapje genieten van goede muziek of een leuk optreden. 


Iedereen is welkom

In de Opstand ontmoet je elkaar met een open vizier. Wij staan voor een samenleving waarin iedereen welkom is en zichzelf mag zijn. Om dit uit te dragen werken wij vanuit open houding, met aandacht en gevoel voor onze gasten en waken wij ervoor dat De Opstand een plek is waar iedereen zich, veilig en vrij kan voelen.


Collectief

Wij zijn een collectief, wat betekent dat we werken op basis van gelijkwaardigheid. Samen maken wij de Opstand. Zonder baas maar op basis van eigen verantwoordelijkheid en samenwerking.


Betrokken in de samenleving

De Opstand staat midden in de samenleving. We bieden een alternatief op bestaande dogma’s en hedendaagse hokjes denken. Wij staan op tegen onrecht en komen op voor goede doelen. Politiekneutraal, maar geëngageerd en met ons hart, bieden wij een plek waar mensen elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en inspireren.


Lokaal, natuurlijk en eerlijk

We komen op voor alles wat groeit en bloeit. Met een positieve toekomst voor ogen, investeren wij in lokale producten met een natuurlijke en eerlijke oorsprong.

Oprichter van eet!verleden is culinair historica Manon Henzen. “Ik heb het tot mijn missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat ik het bijzonder jammer vind dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan.”


eet!verleden heeft een historisch kookatelier in de Commanderie van Sint Jan waar historische kookworkshops en -cursussen worden gegeven en onze kleine winkel is.


eet!verleden Academie is het online platform voor culinaire geschiedenis. Het biedt een divers en aantrekkelijk aanbod digitale producten. Naast recepten en digitale kookboeken, worden ook online lezingen, kookcolleges en complete kookcursussen ontwikkeld die zeer rijk aan historische informatie én presentatievormen zijn. Behalve artikelen en historisch beeldmateriaal zitten ze vol video’s, interviews, recepten en kookvideo’s.

In essentie fungeert het als een plek voor experiment; een plek om je te ontwikkelen en een podium om laten zien waar je voor staat als kunstenaar/maker. Niet  afhankelijk zijnd van subsidies kiest POPOP voor een nomadisch bestaan en doet wat zij kan om kunstenaars en initiatieven te ondersteunen met haar ruimte. Momenteel is POPOP  gevestigd in het grote souterrain van voormalig Montessori college aan de Elzenstraat 4b te Nijmegen-Oost. 


Popop is een initiatief van Els Jacobs en Joos van der Zanden en startte in 2015 in de oude Leen Bakker aan de Weurtseweg in Nijmegen-West.