Categorie: Kunstgalerie

Fabrikaat ontwikkelt  in samenwerking met kunstenaars en ontwerpers producten die ons opnieuw verbinden met de omgeving. Deze producten zijn direct te terug te vinden in het café, het gebouw en de winkel. Daarnaast organiseert Fabrikaat publieksprogramma naar aanleiding van het actuele onderzoek en wil het een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een duurzame en leefbare omgeving.

Ik vertrok vanuit de toen levende doctrine; de schilderkunst is dood. Nog steeds is het niet gemakkelijk hier een authentieke en originele weg te bewandelen; het zal niet anders dan in kleine stapjes en met kleine ontdekkingen kunnen geschieden.

Kunst nodigt uit om het onbekende te verkennen, werkt als kritische spiegel, en creëert nieuwe vergezichten. Door het programmeren van experimentele en geëngageerde actuele kunst wil POST een generator zijn die aanzet tot een zelfstandige, creatieve en open denkwijze. Platform POST werkt vanuit vier pijlers: engagement, experiment, samenwerking en talentontwikkeling. POST verbindt en stimuleert de ontwikkeling van opkomende kunstenaars, curatoren en schrijvers. Enerverende kunstproducties die een krachtig visueel en inhoudelijk spanningsveld genereren zijn het uitgangspunt. Tentoonstellingen, performances, educatieve activiteiten, lezingen en gesprekken maken van POST een presentatie-instelling, een ontmoetingsplek, broedplek, en klankkamer voor een breed en met name jong publiek. Tegendraadse nieuwsgierigheid vormt de spil waar makers en bezoekers elkaar vinden. Het is niet toevallig dat POST is ontstaan in Nijmegen met haar rijke emancipatorische traditie. In samenwerking met verschillende culturele organisaties en podia in het stedelijk gebied Arnhem-Nijmegen, en een discursief programma, wil POST het (inter)nationale gesprek over kunst en cultuur inhoudelijk aanjagen.

Uitgaan en thuiskomen

Bij De Opstand kun je uitgaan maar ook heel goed thuiskomen. In de namiddag gezellig borrelen met vrienden en collegas of lekker met een kop thee en een boek in je eentje. ’s Avonds onder het genot van een drankje en een hapje genieten van goede muziek of een leuk optreden. 


Iedereen is welkom

In de Opstand ontmoet je elkaar met een open vizier. Wij staan voor een samenleving waarin iedereen welkom is en zichzelf mag zijn. Om dit uit te dragen werken wij vanuit open houding, met aandacht en gevoel voor onze gasten en waken wij ervoor dat De Opstand een plek is waar iedereen zich, veilig en vrij kan voelen.


Collectief

Wij zijn een collectief, wat betekent dat we werken op basis van gelijkwaardigheid. Samen maken wij de Opstand. Zonder baas maar op basis van eigen verantwoordelijkheid en samenwerking.


Betrokken in de samenleving

De Opstand staat midden in de samenleving. We bieden een alternatief op bestaande dogma’s en hedendaagse hokjes denken. Wij staan op tegen onrecht en komen op voor goede doelen. Politiekneutraal, maar geëngageerd en met ons hart, bieden wij een plek waar mensen elkaar ontmoeten, elkaar leren kennen en inspireren.


Lokaal, natuurlijk en eerlijk

We komen op voor alles wat groeit en bloeit. Met een positieve toekomst voor ogen, investeren wij in lokale producten met een natuurlijke en eerlijke oorsprong.

Oprichter van eet!verleden is culinair historica Manon Henzen. “Ik heb het tot mijn missie gemaakt om culinaire geschiedenis op de kaart te zetten, omdat ik het bijzonder jammer vind dat er zoveel mooie ingrediënten, smaakcombinaties, recepten, kooktechnieken en kennis verloren zijn gegaan.”


eet!verleden heeft een historisch kookatelier in de Commanderie van Sint Jan waar historische kookworkshops en -cursussen worden gegeven en onze kleine winkel is.


eet!verleden Academie is het online platform voor culinaire geschiedenis. Het biedt een divers en aantrekkelijk aanbod digitale producten. Naast recepten en digitale kookboeken, worden ook online lezingen, kookcolleges en complete kookcursussen ontwikkeld die zeer rijk aan historische informatie én presentatievormen zijn. Behalve artikelen en historisch beeldmateriaal zitten ze vol video’s, interviews, recepten en kookvideo’s.

In essentie fungeert het als een plek voor experiment; een plek om je te ontwikkelen en een podium om laten zien waar je voor staat als kunstenaar/maker. Niet  afhankelijk zijnd van subsidies kiest POPOP voor een nomadisch bestaan en doet wat zij kan om kunstenaars en initiatieven te ondersteunen met haar ruimte. Momenteel is POPOP  gevestigd in het grote souterrain van voormalig Montessori college aan de Elzenstraat 4b te Nijmegen-Oost. 


Popop is een initiatief van Els Jacobs en Joos van der Zanden en startte in 2015 in de oude Leen Bakker aan de Weurtseweg in Nijmegen-West.

Het Gebroeders van Lymborch Huis ligt op Burchtstraat 63, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de wereldberoemde gebroeders Van Lymborch hun vak geleerd hebben. Inmiddels staan zij bekend als de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst en de eerste meesterschilders van Nederlandse bodem.


Het Gebroeders van Lymborch Huis is het kleinste museum van Nijmegen en de enige plek ter wereld waar zoveel van hun werken te zien is. In dit museum kunt u altijd op een warm welkom en veel inspiratie rekenen.


Een persoonlijke gids leidt u rond door het kleine huis en zal u in korte tijd veel vertellen over het bijzondere levensverhaal van deze jongens en hun befaamde werken, de Belles Heures en Très Riches Heures. Facsimiles, nauwgezette kopieën van deze rijk geïllustreerde getijdenboeken vol fabelachtige miniaturen zijn hier te bewonderen. In de museumwinkel vindt u veel naslagwerken, een mooie boekencollectie en leuke souvenirs en cadeaus.