Categorie: Museum

Welkom bij POP’HUB, hosted by StartUp: een fysieke winkel op een toplocatie in het centrum van Nijmegen die innovatie presenteert, ideeën valideert en zorgt voor verbinding. Door in te zetten op de toevallige ontmoeting tussen het winkelend publiek en ondernemers, wetenschappers en uitvinders hebben we een uniek concept in handen wat te vinden is in onze stad. We streven naar serendipiteit: een waardevolle verbinding waar je in eerste instantie niet naar op zoek was.

Het Gebroeders van Lymborch Huis ligt op Burchtstraat 63, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de wereldberoemde gebroeders Van Lymborch hun vak geleerd hebben. Inmiddels staan zij bekend als de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst en de eerste meesterschilders van Nederlandse bodem.


Het Gebroeders van Lymborch Huis is het kleinste museum van Nijmegen en de enige plek ter wereld waar zoveel van hun werken te zien is. In dit museum kunt u altijd op een warm welkom en veel inspiratie rekenen.


Een persoonlijke gids leidt u rond door het kleine huis en zal u in korte tijd veel vertellen over het bijzondere levensverhaal van deze jongens en hun befaamde werken, de Belles Heures en Très Riches Heures. Facsimiles, nauwgezette kopieën van deze rijk geïllustreerde getijdenboeken vol fabelachtige miniaturen zijn hier te bewonderen. In de museumwinkel vindt u veel naslagwerken, een mooie boekencollectie en leuke souvenirs en cadeaus.

Het Nationaal Fietsmuseum Velorama is het enige fietsmuseum in Nederland. De collectie van het museum bevat een groot aantal bijzondere fietsen waaronder een aantal originele loopfietsen (draisines), vélocipèdes en hoge bi’s. Houten rijwielen en fietsen met speciale aandrijftechnieken. Interessant zijn ook de fietsen van de Koninklijke familie en de beroemde fiets van Wim van Est waarmee hij zijn val maakte in de Tour de France. Daarnaast is er een collectie speelgoed, accessoires en een uitgebreide collectie rijwiel verlichting waaronder carbidlampen. Dit alles te midden van de sfeervolle inrichting met originele posters en emaillen borden. Daarna kun je ook nog een kopje koffie drinken in het sfeervolle café Velocitas!

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Duik het museum in en ga op reis door verleden, heden en toekomst. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland raak je het verleden en ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied. Leuk en leerzaam voor grote en kleine onderzoekers. Beleef hoe de rivier hier stad en natuur verbindt!



Let op: het entreegebouw is gevestigd naast de Veerpoorttrappen aan de Lange Baan, het straatje dat parallel loopt aan de Waalkade.

Nijmegen heeft een spraakmakend museum: Museum Het Valkhof. Onder één dak vindt u er een topcollectie Romeinse archeologie, maar ook moderne en oude kunst. Vanuit het glazen gebouw, ontworpen door architect Ben van Berkel, heeft u een schitterend uitzicht op het rivierlandschap.



Een historische plek

Museum Het Valkhof ligt aan de rand van het historische Valkhofpark met zijn eeuwenoude ruïnes. Eerst lag hier een Romeins legerkamp, later liet keizer Karel de Grote er zijn burcht bouwen. Nu staat er een ultramodern gebouw, waarin naast de vaste collectie steeds wisselende exposities te zien zijn.



Collectie archeologie – Ontdek de verhalen van het verleden

De gevarieerde en grootste collectie archeologie vertelt over de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen in Nijmegen en Gelderland. In de Romeinse tijd was Nijmegen (Noviomagus) de eerste en belangrijkste stad van ons land. De talrijke vondsten uit deze tijd vormen daarom de kern van de presentatie en brengen u in contact met de militairen en burgers die hier toen leefden. Laat u imponeren door de ruiterhelmen met hun ondoorgrondelijke gezichtsmaskers, door de monumentale kalkstenen godenpijler uit de tijd van keizer Tiberius (14-37 na Christus), het bronzen portret van keizer Trajanus (98-117 na Christus), de zilveren drinkbeker (kantharos) van Stevensweert, een topstuk van antieke edelsmeedkunst, en door het vele kostbare huisraad van brons en glas.



Collectie oude kunst – Kunst en cultuur uit de oudste stad van Nederland

Schilderijen, zilver, middeleeuwse beelden: de omvangrijke collectie oude kunst vertelt verhalen over de geschiedenis van Nijmegen en de regio. Nijmegen heeft een bijzonder verleden en staat bekend als de oudste stad van Nederland.

Het historische Valkhof, op een steenworp afstand van het museum, is na de Romeinen en Bataven bewoond door Frankische koningen en de hertogen van Gelre. In hun omgeving groeide een bloeiende stad, waarvan volop getuigenissen te vinden zijn in het museum. Het Valkhof heeft ook veel kunstenaars geïnspireerd; beroemd is het monumentale doek van de zeventiende-eeuwse meester Jan van Goyen. Ook de schilderachtige omgeving van de stad bleef kunstenaars boeien. In de negentiende en twintigste eeuw kwamen schilders als B.C. Koekkoek en Jan Toorop naar de stad aan de Waal.



Collectie moderne kunst

Verrassend is de verzameling moderne kunst. Hoogtepunt is de tot de verbeelding sprekende kunststroming Pop Art, met het accent op de Nederlandse vertegenwoordigers van deze richting, denk aan Woody van Amen en Gustave Asselbergs.  Pop Art dateert uit de jaren zestig van de vorige eeuw en deze traditie zet zich zichtbaar voort naar de hedendaagse beeldcultuur. Ook is er volop aandacht voor de expressieve schilderkunst van de jaren tachtig en negentig van de 20ste eeuw.

Nijmegen is de oudste stad van Nederland en kent een lange, rijke en diverse geschiedenis. Het Huis is het startpunt om deze geschiedenis te ontdekken. In het Huis bieden we bezoekers een verrassende en inspirerende ervaring of we verwijzen ze door naar collega-organisaties. Ook treden we naar buiten: op zoek naar samenwerkingen met als doel het Nijmeegse erfgoed meer bekendheid te geven. Bij alles wat we doen gaat het ons niet alleen om het overdragen van kennis. Geschiedenis is immers meer dan feitjes over oude gebouwen en vervlogen tijden: geschiedenis vormt de actualiteit, geeft inzicht en troost, biedt hoop en inspiratie en helpt ons vertellen wie we zijn.

 


Hoe is het om blind of slechtziend te zijn?Daar kun je over lezen of een ervaringsdeskundige kan je erover vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het vooral zelf. Ga mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent.



Belevingen

Binnen het muZIEum zijn twee verschillende donkerbelevingen. Daarnaast is er een buitenbeleving: Expeditie ribbelroute. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het pikkedonker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. De buitenbeleving is een unieke rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen en kan je nergens anders ter wereld ervaren! Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn. De gids die je rondleidt is zelf blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring.  Ook op het doe-plein van het muZIEum kom je op interactieve wijze meer te weten over blind- en slechtziendheid. Je kan hier ook terecht bij onze bar voor een drankje en ja, ook dit kan slechtziend als je jezelf nog wat extra wilt uitdagen. Na je bezoek aan het muZIEum zie je de wereld ineens door heel andere ogen.



Je zintuigen nog meer prikkelen?

Breid je bezoek uit met een van de arrangementen. Bijvoorbeeld de Chocoladeproeverij zonder zicht, ontvangst met muZIEumtaart of een hapje en drankje bij een café of restaurant in de buurt. Ook voor kinderfeestjes of een inspirerend bedrijfsuitje met collega’s kan men bij muZIEum terecht. Daarnaast worden in de vakantieperiodes altijd extra activiteiten voor het hele gezin aangeboden. Bel gerust naar het muZIEum voor meer informatie (024 – 200 10 50) of kijk op de website www.muzieum.nl.



Volg het muZIEum

Op de hoogte blijven van al het muZIEumnieuws en acties? Volg het muZIEum op Facebook, Twitter en Instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief.



Openingstijden en tarieven

Het muZIEum is (bijna) alle dagen geopend! Op www.muzieum.nl staan de meest actuele openingstijden.

De tarieven zijn op de website te vinden.