Actuele steunmaatregelen op een rijtje

In de afgelopen tijd is er veel veranderd in de steunmaatregelen en wij kunnen ons voorstellen dat een overzicht fijn is. Wij hebben daarom Tax Tigers gevraagd om alle steunmaatregelen nog eens overzichtelijk op een rij te zetten.

1. TOZO 3

Voor wie?
Ondernemers (ook DGA’s) die door de coronacrisis onder bijstandsniveau zijn gekomen.

Hoeveel?
Maximaal € 1500 per maand voor een stel en € 1050 voor een alleenstaande. Je inkomen wordt aangevuld tot dit maximum, dus als je bijvoorbeeld al € 500 verdient, krijg je er € 550 bij.

Voorwaarden

 • Je staat ingeschreven bij de KvK.
 • Je hebt in 2019 aan het urencriterium voldaan.
 • Je inkomen over de maand dat je de aanvraag doet is minder dan € 1050 (of € 1500 als je een partner hebt).
 • Als je een partner hebt, telt zijn of haar inkomen mee bij het bepalen of en hoeveel TOZO je krijgt.
 • De TOZO moet aangegeven worden als inkomen in de belastingaangifte inkomstenbelasting.

Wanneer en hoe aan te vragen?
Je kunt de TOZO 3 voor een of meerdere maanden aanvragen (tot 1 april). Het kan met 1 maand terugwerkende kracht, dus in februari kan nog TOZO aangevraagd worden voor januari.
Je doet dit via de gemeente van je woonplaats (inloggen met je DigiD). Voor Nijmegen kan dat via deze link.

2. TVL Q1 2021

Voor wie?
Bedrijven die in het 1e kwartaal 2021 minimaal 30% omzetverlies hebben door de coronacrisis.

Hoeveel?
85% van het verwachte omzetverlies. Minimaal € 1500.

Voorwaarden

 • Je staat ingeschreven bij de KvK.
 • Je hebt in het 1e kwartaal 2021 minimaal 30% minder omzet door de coronacrisis (dit wordt vergeleken met de omzet van het 1e kwartaal van 2019).
 • Je hebt minimaal € 1500 per kwartaal vaste lasten (dus € 500 per maand). Het gaat niet om je werkelijke vaste lasten, maar om het gemiddelde van bedrijven in je sector. Deze bedragen kun je hier opzoeken.
 • Je bedrijf is niet gevestigd op je woonadres. (Hierop zijn uitzonderingen, met name in de horeca en vervoer.)

Wanneer en hoe aan te vragen?
Aanvragen kan tot 30 april. Je vraagt de tegemoetkoming aan voor de eerste 3 maanden van 2021. Aanvragen kan via het RVO.

3. NOW 4

Voor wie?
Werkgevers met minimaal 20% omzetverlies door de coronacrisis.

Hoeveel?

 • Je krijgt maximaal 85% van de loonkosten vergoed. Het percentage dat vergoed wordt, is afhankelijk van het omzetverlies.
 • Voor het omzetverlies wordt gekeken naar een periode van 3 maanden vanaf 1 januari, 1 februari of 1 maart. Wanneer deze periode begint, mag je zelf kiezen, tenzij je ook NOW 3 hebt ontvangen: dan moet deze NOW-periode aansluiten op de vorige NOW. De omzet in deze 3 maanden wordt vergeleken met de omzet in 2019 om het omzetverlies te bepalen.
 • Voor de loonkosten kijkt UWV naar het uitbetaalde loon in juni 2020. Daar komt een opslag voor werkgeverslasten bovenop van 40%.
 • Je krijgt als voorschot 80% van de berekende NOW uitgekeerd, verdeeld over 3 maanden.

 Voorwaarden

 • Je moet werknemers zoveel door blijven betalen. Daalt het loon, dan valt de uiteindelijke tegemoetkoming lager uit.
 • Je moet loonaangifte blijven doen (voor de betaling van de loonaangifte kun je uitstel van betaling aanvragen, zie ook de site van Tax Tigers).
 • Het is toegestaan om werknemers te ontslaan of contracten niet te verlengen, maar je hebt wel een inspanningsplicht om hen te begeleiden naar ander werk.
 • Er wordt van werkgevers  verwacht dat ze aandacht besteden aan scholing en ontwikkeling van werknemers zodat ze goed inzetbaar blijven (voor hun eigen werk of ander werk). Via het speciale coronaprogramma Nederland leert door kunnen zij gratis online cursussen en opleidingen volgen. Ook voor jezelf wellicht interessant!

Wanneer en hoe aan te vragen?
Je vraagt de NOW aan bij het UWV. Aanvragen kan tot en met 14 maart.
Er komt overigens hierna nog een NOW-ronde, de aanvragen hiervoor kunnen vanaf 17 mei worden ingediend.

4. TONK

 Voor wie?
Mensen die hun vaste lasten privé niet meer kunnen betalen als gevolg van de coronacrisis.

Hoeveel?
Tegemoetkoming in de betaling van je woonlasten: huur/hypotheek, elektriciteit, gemeentelijke belastingen. Afhankelijk van je situatie, kan het gaan om een gift of een lening.

Per wanneer?
Deze regeling wordt nog uitgewerkt en kan naar verwachting vanaf 1 maart worden aangevraagd.

5. Overige maatregelen

Op de website van Tax Tigers vind je meer informatie over enkele belastingversoepelingen. Voor de evenementenbranche, de reissector, de land- en tuinbouw en non-food detailhandel gelden daarnaast speciale regelingen. Het voert te ver om hierop in te gaan. Hierover kun je meer informatie vinden rvo.nl.

6. Lokale steunmaatregelen vanuit de gemeente

Gemeente Nijmegen kan jou ook financieel helpen. Bijvoorbeeld als je een bedrijf vanuit een uitkering wilt starten of als het financieel even niet goed gaat met jouw bedrijf.

Als je hierover vragen hebt kun je contact opnemen met het OndernemerPunt. De medewerkers van het OndernemersPunt zijn het 1e aanspreekpunt voor ondernemers in Nijmegen. Zij informeren je graag over regels, vergunningen en procedures. De service van het OndernemersPunt is gratis.

Ook interessant:

Er is nog steeds de mogelijkheid om uitstel van betaling van belasting te krijgen (of om je bestaande uitstel te verlengen). Dat uitstel geldt tot 30 juni en aanvragen kan via deze link.

Je kunt gratis online cursussen volgen om je te laten bij/omscholen. Bekijk hier de lijst.